середу, 25 травня 2022 р.

Анна Печерна: Діти хочуть зробити свій внесок у якнайскорше закінчення війни і подолання її наслідків

Анна Печерна, головна редакторка порталу про інноваційну освіту osvitanova.com.ua, тримала свій освітній фронт майже з початку війни. Що надихала пані Анну, які очікування у неї були від Форуму стартапів та її рекомендації юним стартаперам  читайте в цьому інтерв'ю.

🎤MINIBOSSПані Анна, раді бачити Вас серед членів журі Ради Бізнесменів Форуму стартапів цього року. Поділіться власним досвідом, що змінилось у Вашій бізнес- та освітній діяльності з початку війни? 

🎤Анна Печерна: З початку війни я не працювала буквально декілька днів. Просто не могла перетравити те, що сталося. Повітряні тривоги супроводжувалися вибухами і істерією старшої дитини, що треба щось робити, бігти в укриття, збирати речі. Речі були зібрані, тривожна валізка так само, але інспекція найближчих бомбосховищ показала, що перебування там небезпечніше, ніж вдома. Та й я розуміла, що бігання по укриттях виснажить нас всіх і коли знадобляться сили, в нас їх не буде. Через тиждень я з дітьми поїхала на захід України і відновила роботу над освітнім контентом. 

Оголошені канікули скінчилися і школи відновили дистанційку. Ми призупинили наш проєкт «Інтерв’ю зі школами». Зі зрозумілих причин припинилися всі колаборації та рекламні замовлення. На зміну темам інновацій і сучасних підходів до навчання прийшли теми викладання в складних умовах, психологічна підтримка вчителями та батьками дітей, поради щодо відновлення психологічної стійкості дорослих та дітей. Потім були сумні новини про освіту та освітян в окупації. Наразі актуальні теми – складання абітурієнтами Національного мультипредметного тесту, вступ в українські та закордонні ЗВО та програми підтримки наших студентів, освітян та науковців з боку іноземних закладів вищої освіти та освітніх організацій.

🎤MB: Ваші очікування від Форуму Стартапів 2022. Які проєкти запам'ятались або вразили в першу чергу?

🎤АП: Я із великим задоволенням дізнаюся про дитячі бізнес-проєкти. Це суцільне натхнення. Теми проєктів демонструють нам, що болить у підлітків, що потрібно їм самим, що їх турбує, яким вони хочуть бачити світ, в якому живуть.І це дуже корисно для розуміння покоління, що якраз підростає і буде творити майбутнє України.  

Цей «воєнний» Форум Стартапів демонструє, що діти хочуть зробити свій внесок у якнайскорше закінчення війни і подолання її наслідків. Очікувань не було. На Форум я йшла з відкритим серцем і захопленням від своєї причетності до важливої події. 

Мої оцінювання суб’єктивні, бо за своєю природою я не підприємець, але маю досвід участі в різноманітних медіапроєктах. Тим не менш визначилась зі своїми критеріями – інноваційність ідеї, її дотичність до актуальної ситуації в Україні, життєздатність, врахування можливих складностей при реалізації проєкту, можливість масштабування, залучення партнерів і вихід за межі кола родичів, знайомих і друзів.

🎤MBЩо порекомендуєте юним підприємцям після Форуму стартапів зробити в першу чергу?

🎤АП: Не вагатись звертатись до українських медіаресурсів і розповідати про свої проєкти, просити про підтримку, в тому числі до «Освіта Нова» ;-). Не одним інстаграм-акаунтом же ж. Продумувати можливість масштабування, адаптацію до змін, наприклад, коли закінчиться війна, якою буде доля проєкта. Застосовувати сторітелінг при піар-заходах. 

🎤MB: Де знаходите натхнення в цей непростий час? Ваші лайфхаки для мінібосів і їх батьків.

🎤АП: В роботі як не дивно. Коли бачу, що публікації «заходять», коли допомагаю знайомим вирішити їх питання чи підтримую їх проєкти. В книжках, історіях, прогулянках по місту, волонтерський роботі (плетіння «кікімор» не оминуло і мене ;-)), спілкуванні з друзями, готуванні нових страв з дітьми.

🎤MB: Пані Анна, дякуємо за інтерв'ю і корисні поради. До зустрічі на сторінках «Освіта Нова» :)

MiniBoss Business School International

Літні табори MINIBOSS 2019

MINIBOSS GLOBAL

Інтернет-магазин MINIBOSS

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ
СПИТАЙТЕ НАС ПРО МАЙСТЕР-франшизи (право ексклюзивного володіння франшизою в вашій країні, регіоні, місті, районі)