четвер, 1 квітня 2021 р.

Михайло Шелемба: Криза продемонструвала, які компанії змогли якнайшвидше адаптувати свій бізнес під нові реалії

 

Михайло Шелемба, СЕО «Датагруп», вважає, що 2020 рік був непростим і турбулентним, але непоганим. Вдало скористувалися усіма шансами під час кризи саме ті компанії, які мали одну найважливішу перевагу – раніше проведену цифрову трансформацію бізнес-процесів та звичку спілкування онлайн зі співробітниками та клієнтами. 

Про власний досвід управління компанією в новій реальності, які очікування від Форуму стартапів, за якими критеріями Михайло оцінюватиме проєкти miniboss'ів і яке традиційне побажання залишив юним стартаперам - читайте в цьому інтерв'ю.

Михайло, ми вже майже рік живемо в новій реальності. Як вам здається, чи адаптувався український підприємець до нових викликів? Поділіться власним досвідом.

2020 рік був непростим і турбулентним, але загалом – непоганим. Криза продемонструвала, які компанії змогли якнайшвидше адаптувати свій бізнес під нові реалії. 

Ми бачимо, що вдало скористувались усіма шансами під час кризи саме ті компанії, які мали одну найважливішу перевагу – раніше проведену цифрову трансформацію бізнес-процесів та звичку спілкування онлайн зі співробітниками та клієнтами. Ті, хто не встиг цього зробити вчора, були сьогодні вимушені швидко змінюватися й перебудовувати бізнес-процеси та підходи всередині компанії. 

При цьому важливо було зберегти фокус на ефективності бізнесу та роботі на результат. Вивчити постпандемічні звички своїх споживачів або клієнтів, стати більш гнучкими, освоїти нові цифрові інструменти в повсякденній роботі. Саме завдяки сучасним рішенням на базі інтернет-технологій компанії продовжили бути на зв’язку зі своїми командами та вибудовували бізнес-спілкування в онлайн-форматі. 

Телеком виявився галуззю, на яку лягло основне навантаження в 2020 році. Локдауни та постійне продовження карантину призвели до того, що більшість бізнесів перевели роботу в онлайн. Відеонаради стали нормою, а месенджери замінили особисте спілкування. Для бізнесу стала критично важливою надійність провайдера. Попит на послугу надання доступу до мережі Інтернет зріс. Навантаження на мережу також збільшилося. Люди стали більше працювати з дому. Набули ще більшої важливості надійність і захищеність зв'язку. 

Ми бачимо це серед багатьох клієнтів, які оголосили тендери на 2021 рік. Попри те, що наші послуги є дорожчими за ті, що пропонують деякі наші конкуренти, клієнти залишаються з нами та готові доплачувати за високу якість.

Чого очікуєте від Форуму стартапів у MiniBoss цього року? Як гадаєте, які проблеми чи потреби спробують вирішити своїми проєктами юні підприємці?

Від форуму очікую на цікаві проєкти та нестандартні рішення. Наша молодь є дуже талановитою й дуже швидко розвивається, і цьому також сприяє розвиток технологій, завдяки чому представники нового покоління багато читають, спілкуються та діляться власним досвідом. Вважаю, що цього року впроваджуватимуться онлайн-проєкти, соціальні та екоініціативи. 

Що для вас особисто має більше значення в оцінюванні проєкту чи прийнятті рішення щодо його підтримки: злагодженість команди, потенційна прибутковість проєкту, глибина й потужність ідеї?

Оцінюючи проєкти, я в першу чергу звертаю увагу на користь, яку має принести цей проєкт, та на результати, яких вдасться досягти завдяки його реалізації. І на економіку проєкту, звичайно ж.

Цього року ми практикуємо новий формат форуму – «фіджитал». Тобто буде живий, традиційний офлайн-формат, а також можливість приєднатись онлайн, переглядати подію через стрім, брати участь у форумі з дому чи офісу. Що оберете ви: живе занурення у форум чи онлайн-приєднання до події? 

Наразі цей формат набув неабиякої популярності під час проведення бізнес-івентів, форумів і конференцій. Я віддаю перевагу живому спілкуванню, але ця опція надає можливість поєднувати різні варіанти. Наприклад, заощаджувати час, який зазвичай витрачається на дорогу, що дозволяє стати учасником навіть у найбільш насичені дні. Тому ближче до заходу я визначуся з форматом участі відповідно до моєї завантаженості.

І традиційно: ваше побажання, порада чи лайфхак для наших 6-15-річних стартаперів.

Не боятися ризикувати й пробувати якомога більше нового, аби зрозуміти, що у вас дійсно найкраще виходить і приносить задоволення. Спробувати різні види спорту, знайти своє захоплення або хобі, яке буде надихати і, можливо, у майбутньому зможе стати додатковим джерелом доходу. 

Михайло, дякуємо за інтерв'ю.
До зустрічі на Форумі стартапів 2021!

MiniBoss Business School International

Літні табори MINIBOSS 2019

MINIBOSS GLOBAL

Інтернет-магазин MINIBOSS

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ
СПИТАЙТЕ НАС ПРО МАЙСТЕР-франшизи (право ексклюзивного володіння франшизою в вашій країні, регіоні, місті, районі)