вівторок, 30 березня 2021 р.

Володимир Бандура: Не бійтесь думати глобально, навпаки бійтесь ідей, які є надто містячковими

 

Володимир Бандура - партнер і CEO Innolytics Group, партнер в промислових R&D стартапах, в минулому також топ-менеджер інвестиційних проектів в Continium Group і в міжнародних консалтингових компаніях Cushman & Wakefield, GFive Development. MBA (КНЕУ).

Про нові можливості та певні переваги бізнес-реальності, очікування від дитячих проєктів і поради для наших 6-15 річніх стартаперів - читайте в цьому інтерв'ю.   

Володимире, ми вже майже рік живемо в новій реальності. Як вам здається, чи адаптувався український підприємець до нових викликів? Поділіться власним досвідом. 

Розумію що багатьом бізнесам зараз насправді складно і бажаю всім успіху. Мої особисті проекти успішно розвиваються, оскільки мало залежать від можливості людей збиратися в певних місцях. Думаю, віддалена робота навіть додала певних можливостей і продуктивності і моїй команді. 

Я навіть я відкрив певні її переваги для себе. З сучасними технологіями зв’язку я мав можливість проводити зустрічі, в яких беруть участь люди з 10-15 країн прогулюючись лісом. Також виступав на ряді провідних міжнародних конференцій, в яких було б дуже складно взяти участь у звичайних умовах в офлайн. 

Ваші очікування від Форуму стартапів в MiniBoss. Як гадаєте, які проблеми чи потреби спробують вирішити своїми проєктами юні підприємці?

Тем є десятки, якими було б цікаво і варто зайнятися. Якщо про бізнес – думаю ще є можливість для цікавих ідей перевинайти кафе та ресторани, приготування та доставку їжі, віддалене навчання, психологічну підтримку в умовах ізоляції багатьох людей, нові ідеї щодо розваг та спілкування. 

Що для вас особисто має більше значення в оцінюванні проєкту чи прийнятті рішення щодо його підтримки: злагодженість команди? потенційна прибутковість проєкту? глибина і потужність ідеї?

Першочергово для мене це сила ідеї та можливість її швидкого масштабування в глобальний бізнес. Її конкурентоздатність порівняно з іншими на рівні моделі. Звичайно, команда є дуже важливою, але якщо сильна команда іде не в тому напрямку, навряд чи варто очікувати великого успіху.

Цього року ми практикуємо новий формат Форуму - фіджитал:) Тобто буде живий, традиційний офлайн формат, а також можливість приєднатись онлайн, переглядати подію через стрім, брати участь у Форумі з дому чи офісу. Що оберете ви: живе занурення в Форум чи онлайн приєднання до події? 

Думаю, якщо не буде додаткових обмежень, приєднаюся вживу. Все ж живе спілкування на даний момент виграє. Хоча, знаючи які цифрові технології нас чекають в найближчому майбутньому, думаю онлайн буде все ближчим за глибиною занурення до реальності.

І традиційно: ваше побажання, порада чи лайфхак для наших 6-15 річних стартаперів.

Одразу тестуйте свою ідею тим, як її масштабувати швидко у глобальний бізнес. Як казав Андерсон, літати високо і швидко простіше, ніж низько і повільно. Це здається контрінтуїтивно, багато хто думаю, що простіше отримати «синицю в руках, ніж журавля в небі», але це не так. 

В сильний проект з глобальною перспективою набагато простіше залучити гроші, простіше залучити сильних співробітників, простіше отримати увагу і підтримку медіа та соц мереж, відповідно безкоштовну рекламу та інтерес потенційних споживачів. 

Тому не бійтесь думати глобально, навпаки бійтесь ідей, які є надто містячковими.

Володимире, дякуємо за інтерв'ю.
До зустрічі на Форумі стартапів 2021!

MiniBoss Business School International

Літні табори MINIBOSS 2019

MINIBOSS GLOBAL

Інтернет-магазин MINIBOSS

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ
СПИТАЙТЕ НАС ПРО МАЙСТЕР-франшизи (право ексклюзивного володіння франшизою в вашій країні, регіоні, місті, районі)