середу, 2 червня 2021 р.

Тетяна Андріанова: Бізнес будується не на продукті, а на ставленні ідеологів до нього

Тетяна Андріанова – СЕО «Октава Капітал», генеральний директор  Nota Group, глава комітету корпоративної безпеки групи компаній «Октава», член правління Асоціації професіоналів корпоративної безпеки України, координатор Women in Security при ASIS Ukraine, адвокат. Не перший рік бере участь у складі Ради Бізнесменів Форуму Стартапів у MINIBOSS. Які дитячі проєкти її вразили особисто, про навички, які необхідні усім молодим бізнесменам та яку порада дала miniboss'ам – читайте в цьому інтерв'ю.

🎤Пані Тетяна, Ви не перший рік берете участь у складі Ради Бізнесменів. Чому підтримуєте дитячі проєкти? 

Я активно підтримую дитячі проєкти, тому що наші діти – покоління майбутнього, і добре, якщо ще на старті ми допоможемо їм зрозуміти, як працює бізнес. Є надія, що, використовуючи наш досвід, вони зможуть обходити наші «граблі», уникаючи подібних помилок. 

Вважаю, треба використовувати можливість, щоб поставити їм правильний вектор і дати розуміння працюючого бізнесу. І важливо передати знання, що в бізнесі потрібно прицілюватися не лише на заробляння грошей, але й обов'язково закладати в нього соціальну значущість. Щоб у перспективі молоді бізнесмени думали не лише цифрами, але і смислами. 

🎤Які були Ваші очікування від Форуму стартапів у MiniBoss? І як це було в реальності? 

Найбільше захоплення від презентацій учасників Форуму стартапів 2021 викликав у мене їхній фундаментальний підхід у підготовці та захисті проєктів. Кожна команда виконала колосальну роботу: зібрана статистика, проаналізована інформація про те, як вже реалізовані подібні проєкти на сьогодні. 

Наприклад, представлений проєкт Dvici (дають друге життя джинсовому та шкіряному одягу у вигляді стильних аксесуарів) зібрав статистику по Україні – скільки джинсових виробів носиться, скільки в подальшому текстилю йде на утилізацію, як організовано процес утилізації, наскільки він витратний для держави та яку шкоду приносить нашій планеті. 

У такий спосіб вони показали, що існує вагома проблема, продумали які моделі сумок у тренді, провели тендер серед підрядників – унаслідок обрали того, хто зробив цей товар кращим. Усі стадії підготовки від ідеї до реалізації на момент презентації були виконані: опрацювання болю, проблематики, цільової аудиторії, моделювання продукту до потреб ЦА, формування ціни. Були обрані реальні цілі, завдання ставляться по-смартовські – досяжні, співмірні можливостям. У кожного члена була визначена своя роль, і кожен у своїй ролі відпрацював функціонал і брав участь у захисті проєкту за своїм напрямком. 

Крім того, мене вразили самі презентації – відеоряди та фото, які зачіпають, креативне оформлення, добре відображена головна ідея, і слайди, не перевантажені текстами. 

🎤Які проблеми чи потреби вирішували своїми проєктами юні підприємці? Виступи яких команд запам'яталися найбільше? Які дитячі проєкти підтримали особисто і чому? 

Особисто я підтримала тих молодих людей, які під час розробки ідеї враховували не лише потребу «тут і зараз», а й продумали на перспективу, що це точно буде актуально через роки. Приємно здивувало, що багато проєктів спрямовано на глобальні потреби, екологічність, були підняті больові теми (булінг, менструація тощо) або, як у випадку суто бізнес-проєктів, – вони спрямовувались на конкретну потребу молоді, і не передбачають якихось колосальних коштів, щоб підлітки могли це собі дозволити. 

Мене вразило багато проєктів – розкажу про кількох із них. Наприклад, SavEarth (настільна фантастична екогра про порятунок Землі в 3021 році) – гра для підлітків із прицілом на те, щоб формувати відповідне ставлення до екології, до сміття, щоб у молодого покоління закладалося культурне уявлення про те, що можна, а чого не дозволено. 

Цікавий проєкт «BullNOT» – інтерактивний блокнот на тему булінга. Тема дуже актуальна, адже багато підлітків просто не розуміють, як себе поводити та як реагувати в ситуаціях булінга. Блокнот надасть їм інструкції, як себе поводити в тій чи іншій ситуації, витяги із законів, і яка передбачена за це відповідальність. 

Дуже сподобався соціальний просвітницький проєкт про жіноче здоров'я для тинейджерів S_P (Supporting Period). У багатьох дівчат відсутнє розуміння, що таке менструація, і, як виявилось, у багатьох сім'ях ця тема є табу. Наразі освітній проєкт – це сторінка в Instagram, а в подальшому молодь планує розробити канал, щоб залучати таких фахівців, як гінекологи, психологи, які надаватимуть дівчаткам-підліткам потрібну інформацію про менструації. 

Дуже круті проєкти в одному напрямку: YES (телеграм-бот з пошуку навчальних закладів) та Insider (програма-знайомство з професійними напрямками в діючих бізнесах для підлітків), створені для підлітків, які готуються до вступу у вузи й абсолютно не розуміють, куди робити приціл і яка професія буде затребувана, коли вони здобудуть освіту. 

Проєкт Insider планує через партнерство з компаніями організовувати екскурс у бізнес. Тут я запропонувала власне залучення по розробці сайту, організувати екскурсійні заходи для підлітків у бізнеси групи компаній «Октава», щоб вони змогли зрозуміти, як це працює зсередини. До прикладу, підліток, який мріє працювати у сфері IT зможе не лише прийти на екскурсію, а й пройти експрес-стажування, і якийсь час перебути у цьому середовищі та зрозуміти, як це відбувається насправді. 

🎤На Вашу думку, чому саме (яким навичкам) необхідно навчати дітей, щоб вони були успішними в житті? 

Рекомендую усім молодим бізнесменам із ранніх років розвивати так звані софт-скіли, які допоможуть у подальших комунікаціях. Якщо ти лідер – ти повинен уміти надихати своєю ідеєю так, щоб у неї повірив кожен, з ким маєш справу, щоб ти міг запалити свою команду та підтримувати цей вогонь на шляху до досягнення спільної мети.  

🎤Ваше побажання, порада чи лайфхак для наших 6-15-річних стартаперів. 

Моя головна порада – вірити у себе. Бізнес будується не на продукті, а на ставленні ідеологів до нього. Саме ключове у бізнесі – впевнено і з запалом крокувати до своєї мети. І якщо ти «гориш» ідеєю – проєкту бути, якщо ще на старті закралися сумніви – ймовірність того, що проєкт злетить, зрозуміло, теж сумнівна.

Пані Тетяна, дякуємо за інтерв'ю.
До нової зустрічі!

MiniBoss Business School International

Літні табори MINIBOSS 2019

MINIBOSS GLOBAL

Інтернет-магазин MINIBOSS

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ
СПИТАЙТЕ НАС ПРО МАЙСТЕР-франшизи (право ексклюзивного володіння франшизою в вашій країні, регіоні, місті, районі)