четвер, 3 червня 2021 р.

Анна Печерна: Треба йти за своїм покликом, а не за тим, що радять батьки чи однолітки

 

Анна Печерна, головна редакторка порталу про інноваційну освіту osvitanova.com.ua, з інтересом прийняла участь у складі журі Форуму стартапів 2021. Її вразило те, що багато дитячих проєктів містили соціальну складову, турботу про довкілля, розвиток здібностей. Яким навичкам необхідно навчати дітей в сучасному світі, що особисто надихає пані Анну в бізнесі і житті та які поради вона залишила юним підприємцям – читайте в цьому інтерв'ю.

🎤Пані Анна,  чому вирішили взяти участь у Форумі стартапів і підтримати юних підприємців?  

Пані Маріанна Луців розповідала мені в інтерв'ю, як влаштоване навчання в MiniBoss Business School. Мені хотілося більше дізнатися безпосередньо про проєкти дітей, якими категоріями вони мислять, наскільки масштабні проєкти народжуються в їх розумних головах і які сфери діяльності знаходяться в зоні їх інтересів. Була рада принагідно підтримати підприємницькі ідеї дітей і поділитися з ними своїм досвідом.

🎤Виступи яких командах запам'яталися найбільше та за якими критеріями оцінювали дитячі проєкти?  

Оцінювала за такими критеріями, як життєздатність, монетизація, актуальність, соціальність, можливість масштабування. Вразило те, що багато проєктів містили соціальну складову, турботу про довкілля, розвиток здібностей. 

Особливо для себе відзначила проєкти BaffiC (захисна маска і стильний шарф в одному виробі), ПодороЖуй (інтерактивний набір цукерок), BullNOT (інтерактивний авторський блокнот-історія на тему булінга), Dvici (друге життя джинсового чи шкіряного одягу у вигляді стильних аксесуарів) та мій намбер ван – PROспівай  (вивчення віршів через спів).

🎤На Вашу думку, чому саме (яким навичкам) необхідно навчати дітей, щоб вони були успішними в житті?

Пандемія показала нам, що світ може змінюватися швидше, ніж ми собі тільки можемо уявити. Тому виграватиме не найсильніший, а той, хто вміє пристосовуватись до змін і нових обставин. Ще треба вчити відчувати себе, що подобається, а що ні, йти за СВОЇМ покликом, а не за тим, що радять батьки чи однолітки. Тоді буде вмотивованість і менший ризик вигорання. 

Наразі не варто зосереджуватися на одній сфері, діти мінятимуть свої роботи й професії набагато частіше, ніж наше покоління і тому, чим більша база знань і навичок, тим більше відкриється вікон можливостей. 

Одна й з найважливіших навичок у майбутньому – вміння розв'язувати комплексні питання. А для цього знадобляться і критичне мислення, і вміння презентувати себе і проєкти, аналізувати дані й робити висновки. Якраз все те, чого діти навчаються в MiniBoss.

🎤Що особисто Вас надихає в бізнесі й житті та допомагає залишатися в ресурсному стані?

Всі мої роботи були пов'язані з темами, які мені особисто були цікавими й важливими. Найкраща моя мотивація – бачити, що результати моєї діяльності комусь допомогли покращити чи полегшити життя, чи вирішити якесь питання. 

🎤Ваше побажання, порада чи лайфхак для наших 6-15 річних стартаперів. 

Життя показало, що проєкти варто запускати ще на етапі розробки, якомога раніше почати тестувати, отримувати відгуки й вдосконалювати вже на основі отриманої інформації від клієнтів чи користувачів послуги. Це дозволить скоротити кількість помилок і не витратити марно гроші, а зробити дійсно те, що потрібно споживачам. Зараз мало розробити робочу бізнес-модель. За кожним проєктом має стояти щось більше – соціальна складова, турбота про довкілля, економія часу і грошей клієнта тощо. 

На деяких проєктах я бачила, що є ідея, а плану розвитку поки немає. Деякі з учасників чемпіонату створили акаунти в Інсті, але нічого не запостили. Навіщо було тоді створювати? 

Ще більше впевненості через слова у своїх презентаціях. Типу, в нас були складності з тим і тим – це чесно і це викликає довіру, але одразу потім варто зазначити, як подолали кризу,  що спрацювало, а що ні – і тоді інвестори переконаються, що ви зо всім упораєтеся. 

А ще треба вміти вчасно зупинитись. Поставити на паузу чи закрити проєкт. Щоб залишились ресурси почати щось нове.

Пані Анна, дякуємо за інтерв'ю та корисні поради.
До нової зустрічі!

MiniBoss Business School International

Літні табори MINIBOSS 2019

MINIBOSS GLOBAL

Інтернет-магазин MINIBOSS

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ
СПИТАЙТЕ НАС ПРО МАЙСТЕР-франшизи (право ексклюзивного володіння франшизою в вашій країні, регіоні, місті, районі)