середу, 6 травня 2020 р.

Вікторія Бондар: По тому як змінилися діти і проекти я побачила наскільки змінився світ




Вiкторiя, що змінилося у Вашій бізнес-діяльності під час карантину?

Ваше запитання для мене про два пов’язані процеси: про те як власне змінився бізнес за останні два місяці та наскільки успішно я пристосувалася як менеджер та особистість до цих змін.

Іноземний бізнес, що багато років працює на українському ринку, вважає цей ринок одним із самих складних в світі. Тому стратегія останніх років – це залишатися на ринку, використовуючи усі його можливості за мінімальних витрат. На рівні іноземної компанії були максимально скорочені усі невиробничі витрати: частина офісу пішла в щорічну оплачувану відпустку, інша частина залишилася на онлайн передовій вдома/офісі/на виробництві чи складі. Потім відбулася ротація. Основними пріоритетами стали: безпека працівників передової; збереження колективу, за рахунок економії та нового перерозподілу витрат в часі.

Український бізнес відреагував скороченням усіх можливих витрат, переходом на відвантаження за 100% передоплатою, офіси запровадили дистанційну роботу, рітейл закрився, а інтернет-магазини та склади відвантажують в звичайному режимі. Бізнеси експериментують з новими нішами, очікують дозволу на початок роботи та спостерігають за стабільністю фінансової системи.

Результативність уповільнилась. Виявляється, що ефективність від «живої» зустрічі (по змістовності, кількості спільно прийнятих рішень, швидкості їх запровадження, контролю і результативності) не йде в порівняння з онлайн. Онлайн формат в продажах керамічної плитки не є стратегічним, тому може бути лише допоміжним каналом збуту або нішевим. Однак, онлайн формат досить успішний для фахової підготовки менеджерів середньої ланки та продавців, які в перспективі мають реалізувати отриманні знання в результатах продажів.

Як оптимізували процеси та адаптувались до нових умов?

В часи критичних змін я користуюсь наступним:

1) уважно спостерігаю за новими потребами та можливостями ринку, для цього:

• знаходжу для себе декілька нових способів збору інформації (що не використовувалися попередньо);

• відкриваю день з «чистого аркуша» відповідями на два питання:

- які нові можливості я бачу;

- що я маю для їх реалізації.

2) підтримую самі неочікувані ініціативи (якщо можу проаналізувати їх через SMART, SWOT, реалізувати з прибутком або отримати стратегічну можливість) тих, чий запал та бажання мені резонують.

Які ідеї дітей Вам сподобалися на Форумі стартапів в минулому році?

Минулого року діти вразили мене своєю 110% самовіддачею процесу та результату. Це тотальний стан готовності на ВСЕ і НАД УСЕ заради досягнення мети: не тільки комерційної, а й соціальної. Вони показали на високому рівні навички: виконувати проекти результативно та у стислі строки; відповідального ставлення та командної взаємодії; керування власними емоціями перед конкурентами та журі; ефективної реалізації отриманих інвестицій через продаж кінцевих продуктів з прибутком або отримання потрібного соціального ефекту.

Якими виступами та проектами запам'ятався Форум стартапів 2020? За якими критеріями оцінювали проекти цього року?

По тому як змінилися діти і проекти я побачила наскільки змінився світ. Це два Форуми різного формату, змістовного та емоційного наповненням. Екологічні та соціальні проекти – мої фаворити. Також, я підтримала проект з популяризації читання серед підлітків.

Як успішно запустити стартап в нових реаліях? Щоб Ви порекомендували нашим miniboss’ам. На що варто звернути увагу командам в першу чергу?

* Плануйте ретельно та реалізуйте покроково, адже ви вчитеся;

* будь-яку складну задачу можна спростити, розділивши на зрозумілі для вас прості дії;

* у правильно сформульованому питанні вже є половина відповіді, тому багато читайте;

* успіх приходить до тих, хто вміє робити надзусилля, перевершуючи себе попереднього.

Що допомагає Вам залишатися в ресурсному стані? Ваші три "дієвих" лайфхаки.

Любов до життя.

Щоденні йогівські практики (фізичні та медитативні).

Сім’я.

Вікторія, дякуємо Вам за інтерв’ю та підтримку юних підприємців.

До зустрічі на Національному Чемпіонаті 30 травня!

MiniBoss Business School International

Літні табори MINIBOSS 2019

MINIBOSS GLOBAL

Інтернет-магазин MINIBOSS

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ
СПИТАЙТЕ НАС ПРО МАЙСТЕР-франшизи (право ексклюзивного володіння франшизою в вашій країні, регіоні, місті, районі)