пʼятницю, 5 квітня 2019 р.

Сергій Котенко «Для створення бізнес проекту потрібно вибрати ту ідею, яка надихає та змушує прокидатися вранці без будильника»

Сергій Котенко «Для створення бізнес проекту потрібно вибрати ту ідею, яка надихає та змушує прокидатися вранці без будильника» 

Сергій Котенко, співзасновник і керуючий партнер компанії FoodEx – про соціальну відповідальність та активну позицію в бізнесі, власний шлях створення сервісу збалансованого харчування та основні критерії успіху розвитку мережі в інших містах.

Сергію, чому вирішали підтримати юних бізнесменів та увійти в склад членів журі?

По-перше, бути в складі журі – це для мене дещо нове і тому дуже цікаво. По друге, і найважливіше – це підтримка молодих, проактивних, рішучих людей. Підтримка тих, хто прагне розвитку та нових звершень. Можливість поспілкуватися з молодим поколінням, поділитися своїм досвідом та надихнутися енергією юних бізнесменів.

Що для вас означає "соціальна відповідальність"? Які проекти підтримує ваша команда?

Соціальна відповідальність та активна позиція – це дуже важливо в бізнесі. FoodEx завжди приймає участь в різних заходах та підтримує різні ініціативи та проекти. З останніх це проект Життєлюб – ініціатива по стажуванню людей похилого віку. В нас стажувались студенти з Китаю та Туреччини по програмі обміну студентами AIESEC. В офісі сортуємо сміття. Проводимо безкоштовні вебінари та семінари по здоровому харчуванню. Підтримуємо благодійні акції партнерів. Нещодавно брав також участь у проекті Школа Героїв та виступав перед школярами 8-9 класів.

Декілька років тому ви створили сімейний бізнес разом із сестрою, хоча до цього працювали найманими працівниками. Як зважилися на це? Чому вирішали створити саме компанію з доставки збалансованого харчування?

Це було не легке рішення. Близькі та друзі не розуміли, як можна проміняти стабільну роботу, щомісячну заробітну плату на невизначеність. Ми і самі не розуміли, але в нас було велике бажання створити щось своє, мати свободу вибору та взяти відповідальність за свої дії.

Наша власна дорога почалась в 2012 році. Прийнявши рішення про власну справу, ми дивилися на тренди та ті ресурси і навички які були у нас. У нашому житті питання, де купити натуральні продукти не виникало, так як основні продукти нам завжди передавала з любов’ю та турботою наша бабуся з власної грядки. Але ми розуміли, що не в кожного є така можливість, тому ми організували «Бабусину Торбинку» – доставку фермерських продуктів.

В 2014 році вже мали досвід та експертність на ринку продуктів від локальних фермерів, а також з’явилася потреба харчуватися збалансовано і при цьому не витрачати час на закупівлю продуктів, розрахунок калорії та приготування. Все це стало підґрунтям для створення сервісу збалансованого харчування FoodEx.

Які поради можете дати початківцям щодо створення першого бізнес-проекту, особливо коли починаєш його із родичами?

Для створення бізнес проекту потрібно вибрати ту ідею, яка надихає та змушує прокидатися вранці без будильника)). Потрібно оцінити свої можливості, ресурси, подивитися на оточення і робити перші кроки. Довгий шлях починається з маленького кроку.

Щодо сімейного бізнесу та сімейного партнерства є два табори – ті, хто вважає, що зі «своїми» бізнес не збудуєш та ті, хто вважає це гарною ідеєю. Я відношусь до другої категорії, і вважаю, що кому як не найближчим людям довіряти та разом створювати компанію.

На якому етапі з’явилася ідея створити франшизу? І які ключові успіху розвитку мережі?

Створюючи сервіс по організації здорового харчування, ми розуміли, що ця ідея масштабується та буде користуватися попитом і в інших містах. Але, враховуючи, що ми створювали все з нуля, нам було важливо спочатку створити і налаштувати всі процеси у Києві. Розвитком франшизи планували зайнятися з часом.

Але до нас звернулися партнери з інших міст з запитом чи можемо ми поділитися досвідом, бізнес-моделлю та допомогти їм організувати сервіс збалансованого харчування у себе в місті під нашим брендом.

Мене та мого партнера (прим. - сестра Котенко Світлана) завжди надихала і надихає місія FoodEx – допомагати українцям бути здоровою нацією, тому розвиваємо компанію не лише у Києві, але разом з нашими партнерами у містах: Луцьк, Миколаїв, Кропивницький, Кривий Ріг, Харків, вже скоро будемо у Львові та Черкасах.

Основним критерієм успіху розвитку нашої мережі є постійне вдосконалення та стандартизація процесів компанії, контроль за якістю на всіх етапах та бажання партнерів розвивати сервіс у своїх містах.

Якщо б Ви могли дати тільки одну пораду юним бізнесменам після того, як вони отримають гранти на реалізацію своїх проектів - що це була б за порада?

Just do it! Дорога в тисячу миль починається з першого кроку. Один з моїх мотивуючих висловів – «перемагають дуєри =перемагають ті, хто діє». Отримавши грант, фінансову підтримку проекту, потрібно максимально швидко втілювати ідею в життя.

Сергію, дякуємо за інтерв’ю.
До зустрічі на Форумі стартапів 20 квітня.

MiniBoss Business School International

Літні табори MINIBOSS 2019

MINIBOSS GLOBAL

Інтернет-магазин MINIBOSS

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ
СПИТАЙТЕ НАС ПРО МАЙСТЕР-франшизи (право ексклюзивного володіння франшизою в вашій країні, регіоні, місті, районі)