понеділок, 13 квітня 2020 р.

MINIBOSS ONLINE: нові реалії в бізнес-навчанні для дітей та підлітків




Марінна Луців – про нові реалії в бізнес-навчанні для дітей та підлітків, як готуються проектні команди до виступу на Форумі стартапів та корисні поради щодо організації дитячого розкладу під час карантину.

Маріанно, вітаємо! Пройшов майже місяць, як всі школи закрилися на карантин. Підскажіть, що змінилося в MiniBoss за цей період? Як проходить навчання?

Вся методика навчання в MiniBoss унікальна за рахунок великої кількості ігрових елементів, дикусійних практик, використання технік розвитку дивергентного мислення та постійному інтегрованому тренуванню 8 типів інтелекту дитини в процесі всього академічного року.

Безумовно, що в форматі офлайн навчання та живому спілкуванню наших тренерів зі студентами, ми легко досягаємо включення на максимум не тільки раціонального мислення дітей, але й глибокого емоційного занурення та роботу, що дозволяє формувати емоційний інтелект наших майбутніх MiniBoss лідерів. У звязку з необхідністю перейти в формат онлайн навчання ми серйозно та виважено продумали та адаптували методику викладання та комунікацію з дітьми до реалій та сучасних онлайн інструментів.

Буквально з перших днів оголошеного карантину ми оперативно перевели комунікацію зі всіма дітьми та тренерами в програму Zoom. Ресурс цієї платформи легко забезпечує організацію відео занять, онлайн майстер класів, конференц-колів з тренерською командою та забезпечує багато допоміжних інструментів, які дозволяють тренеру зробити урок інтерактивним та наповненим цікавим контентом.



Командна комунікація в онлайн суттєво відрізняється від офлайн форматів. Фокус уваги дитини зовсім інший, тому спілкування вимагає додаткових елементів та зменшеного часового діапазону. За рахунок того, що заняття в звичайному форматі у нас проходить близько 2 годин, в онлайн режимі ми адаптували і ввели графіки занять по 2-3 рази на тиждень. Вони коротші за часом, надзвичайно сконцентровані та цікаві для дітей і при цьому достатньо інтерактивні. Дитина сприймає інформацію візуально, тому ми даємо більше цікавого візуального контенту, додаємо презентації, багато цікавих відео, робимо дискусійні формати спілкування.

Діти отримують дуже цікаві уроки. І ми отримуємо вдячний зворотній звязок від батьків – це надзвичайно приємно.



Також ми доповнили навчання обов'язковим елементом - майстер-класами з зовнішніми спікерами. Вони проходять 1 раз в тиждень, в суботу. Тему і спікера ми запрошуємо виходячи з тих завдань, яким слідуємо в рамках академічного року.



Зараз команди готуються до Форуму стартапів і Національного Чемпіонату. І з огляду на те, що він буде проводитися в онлайн-форматі, ми стараємося розширити компетенції наших студентів для роботи саме з цим форматом подачі інформації.

Запрошені спікери та експерти з дорослого бізнесу, ментори і куратори поектів допомагають учасникам проектних команд якісно підготуватися до захисту своїх бізнес проектів на інвестиційній платформі Форуму Стартапів.

Наскільки ефективно навчання в онлайн-форматі? Як контролюєте його якість?

Базові точки контролю у нас закладені в обов’язкових практиках академічного року. Це три ключових заходи – Форум стартапів, який відбудеться 2 травня, Національний Чемпіонат, що проводиться в кінці травня, та Світовий Чемпіонат з дитячого підприємництва у червні.

Результатом проектного модулю в академічній програмі навчального року власне і є захист своїх проектних бізнес або соціальних ідей на цьому Start Up майданчику. І перед нашими студентами зараз стоїть завдання максимально акумулювати всі свої знання та навики і конвертувати їх в отримання стартовоі інвестиції для майбутньої реалізації своєї бізнес ідеї в життя.

Ми не використовуємо якісь точкові контрольні тести. Наприклад, обов'язкове знання якоїсь формули або алгоритму, або певний обсяг якогось матеріалу, який потрібно просто вивчити і здати.

Наше завдання – це достукатися до глибини мислення дитини. Змусити його думати, стратегічно бачити певні речі глибше і бути гнучким до всіх поточних змін, що вносить життя. Ідеї ​​проектів студенти створювали ще на старті року, коли ситуація в світі була стабільна. Зараз ситуація змінилася і вони, як ефективні підприємці, повинні дуже гнучко перебудувати або адаптувати свої ідеї та подачу свого проекту під існуючі реалії.

В цьому і є підприємницька специфіка мислення та основна компетенція виживання, яку ми формуємо, вчимо та вдосконалюємо в процесі бізнес-навчання.

А що командам довелося змінити в своіх проектах або, можливо, зовсім відмовитися від якихось ідей? Ситуація в країні і світі змінилася дуже різко, чи вплинуло це на рішення учасників проектних команд?

Зміни якраз і є основним фактором, що впливає на стратегію розвитку проекту, актуальності самого продукту та стратегіі його майбутніх продаж. Дітям простіше продумувати і реалізовувати оффлайн стратегії комунікації та продажів. З огляду на те, що зараз весь світ кардинально змінив стратегіі комунікації, транформувалися потреби, а відповідно і попит, змістився споживацький фокус. 

Наші студенти повинні продемонструвати свою підприємницьку гнучкість та трансформувати свої проектні бізнес-плани згідно нових умов та трендів. Багато хто переглянув свою стратегію просування та додав онлайн канали продажу. Деякі команди кардинально змінили підхід до формату самого продукту та етапів реалізації, або повністю відмовились від колишньої ідеї та взяли в роботу нові, свіжі та актуальні бізнес ідеї для сьогодення.

Наприклад, проектна команда “Memory map” готувала дуже цікаву ідею записника для подорожей. Але хлопці зрозуміли, що зараз подорожі не актуальні і швидко переорієнтувалися. Вони спроектували цікавий іноваційний і стильний іміджевий аксесуар, який в той же час є захисною маскою – це актуально, потрібно і стильно.

Або проект “Face2Face”. Клуб для підлітків, де діти планували проводити цікаві заходи для тінейджерів свого віку. Через ситуацію з введеним карантином вони повністю змінили формат своїх івентів, ввели багато нових цікавих спікерів, запустили нові дисусійні формати в онлайні, і це дуже крутий teen-клуб для тінейджерів, який планує організовує заходи на глобальні, цікаві та іноді провокативні теми.

Багато проектів в цьому році, пов'язаних з еко-тематикою. Діти дуже відзиваються на на складну екологічну ситуацію, що зараз складається у світі. Карантин дає зрозуміти, що діяльність людини призупинилася, але при цьому планета і екологія ожила. І це ще більше посилило соціальну тему. На Форумі стартапів будуть представлені соціальні проекти на цю тему - “Eco Game” і “Це_Legko”.

Але найважливіше та найцінніше, що отримують наші студенти – це ДОСВІД. Під час кризи багато хто завмирає в очікуванні, а хтось використовує кризу як нову можливість. Для бізнес навчання МініБоси отримали круту справжню життєву ситуацію, де можуть самостійно на практиці продемонструвати свою життєву позицію та підприємницьку силу. Бізнес навички можна отримати тільки діючи, на практиці, проходячи власні помилки та досягаючи своїх перемог.

Власне це середовище для досвіду ми і створюємо в бізнес школі!

Форум Стартапів – це унікальна платформа, що тестує на міцність, а бізнес інкубатор, в якому з 7 років діти отримують досвід та вчаться бізнесу на практиці, формує іх підприємницьку силу.

Маріанно, порекомендуйте батькам, як краще організувати час дитини. Канікули закінчилися, і навантаження в онлайн збільшилася. Зараз діти відвідують не тільки заняття в MiniBoss, а й основні уроки в школі. І часто вони проводять близько 8-10 годин за монітором ...

Так, зараз дуже велике завантаження у дітей. Якщо раніше ми говорили, що діти багато сидять в гаджетах і з цим треба щось робити, то зараз вони сидять в гаджетах не тому що ми їм не дозволяємо, а тому що ми вимагаємо відвідувати всі ці заняття, які є в розкладі.

Раджу батькам включитися до створенн розкладу дня та часу проведеного за монітором разом з дітьми. Безумовно, обов'язкові заняття повинні бути присутніми в розкладі дитини. Але, в цьому розкладі повинні бути і фізичні активності, які потрібно планувати. Те що можна вивести в оффлайн - виведіть! Правильно розставте пріоритети. Візуалізуйте розклад дня / тижня. Напишіть графік, де різними кольорами позначте шкільні заняття, додаткові заняття та інші активності.

І останнє – плануйте цікавинки, які справді “чіпляють” та зараз є в зоні інтересів дитини. Це зможе відволікти від поточних основних занять та переключить ії активність і фокус уваги. Книги, фільми, спілкування – це те, що обов'язково повинно бути в розкладі теж.

І останнє питання на сьогодні. Що надихає і допомагає перебувати в "ресурсному" стані? Які Ваші три "дієвих" лайфхаки?

Улюблена справа! Я не працюю, я просто так живу. І це стиль життя, моє оточення, мої думки, мої мріі, моє натхнення!

Сім’я! Це моя безпека та рівновага.

Книги та прогулянки! Можливість побути “з собою”, зі своїми роздумами, почуттями. Час прийняти світ таким, яким він є. Можливість акумулювати енергію для вдосконалення себе і готовність прийняти світ і людей навколо такими, якими вони є, не намагаючи його (іх) зміни. 
Основні зміни та трансформації можуть ставатися тільки з нами через усвідомлення змін, а все інше – наше відношення то того, що відбувається навколо…. Гармонія всередині кожного.

Маріанно, дякуємо за приділений час та корисні поради! Бажаємо успіхів miniboss’ам на Форумі стартапів!

MiniBoss Business School International

Літні табори MINIBOSS 2019

MINIBOSS GLOBAL

Інтернет-магазин MINIBOSS

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ
СПИТАЙТЕ НАС ПРО МАЙСТЕР-франшизи (право ексклюзивного володіння франшизою в вашій країні, регіоні, місті, районі)