вівторок, 5 вересня 2023 р.

"Таємна сила 5К" - які навички розвивати зараз, щоб залишатись конкурентним у майбутньому




Все частіше мені задають запитання і зі сторони батьків, і як експерту в сфері дитячої бізнес освіти: «В чому сила юного покоління? Які сфери, галузі або конкретні професії зможуть забезпечити успіх в майбутньому наших дітей. На чому тримати фокус? Чому навчатись та що варто розвивати? Як правильно обрати та передбачити професійний напрямок, щоби бути конкурентним в майбутньому. 

Сьогоднішній світ невпинно змінюється і вносить свої корективи у сферу загальної та професійної освіти.

Світ VUCA змінив ВANI світ:

  • B - brittle - крихкий
  • A - anxious - тривожний
  • N - nonlinear - нелінійний
  • I - incomprehensible - незрозумілий 
Запит на певні «професії» у звичному нам розумінні цього слова слабшає або й зовсім трансформується. Вже давно більшість тієї роботи, яку раніше виконували люди, успішно виконують програми, роботи, штучний інтелект. А, отже, запит буде на те, що потребує інтелекту не штучного, що важко автоматизувати, і це скоріше не професії, а компетенції , що будуть доречними в будь-якій сфері бізнесу.

Зміни - єдина константа у світі майбутнього, тому через 10-20 років ми скоріш за все не побачимо людей, що працюють на «одній роботі» все життя. Міняти сфери, інтереси, професії стане вимогою майбутнього. Проте успіх у бідь-якій сфері визначатиметься певними компетенциями, набутими і розвиненими в процесі освіти і життя.

Поділюся найважливішими на мою думку 5 Компетенціями майбутнього, які варто з дитинства розвивати та інтегрувати в освітній процес однозначно:

Комплексне вирішення проблем

Прості задачі - справа програм і роботів. Складні, багатогранні задачі вимагають комплексного підходу у вирішенні. Люди, що здатні занурюватись у глибину , аналізувати, робити висновки, моделювати варіанти розвитку подій не лише на основі цифр, а й на основі поведінкових патернів, психології людини, знаходити причини проблем і приймати зважені рішення - зможуть управляти комплексними проблемами успішно, а отже будуть в ціні на ринку праці.

Критичне мислення

Цей навик базується на розумінні причинно-наслідкових зв’язків, усвідомленні людини та її постійному самовдосконаленні. Майбутнє вимагатиме невпинних запитів правдивої інформації та побудови власних суджень на їх основі. Навчання, жага до самовдосконалення, творчий пошук та вихід «за рамки» - ось те, без чого важко уявити успіх у майбутньому.

Креативність 

Запит на нешаблонність і нестандартність - зростає вже зараз. Інновації базуються саме на креативності – умінні поєднувати непоєднувані на перший погляд речі, створювати нове, бачите інакше. Комусь пощастило народитись з таким навиком, проте його можна і треба «прокачувати». Часто креативність пов’язують виключно з творчістю. Так от в майбутньому свого роду творчість, як уміння створювати нове, буде затребувана скрізь. І високооплачувана. Мова зараз йде про створення інновацій у першу чергу.

Командність

Командність передбачає уміння працювати в команді та лідерство. Лідерство майбутнього – як ніколи командне, засноване в першу чергу на емпатії, емоційному інтелекті та загальнолюдських цінностях. На перший план виходить якісна взаємодія між людьми, налагодження та підтримка зв’язків, якісне дистанційне і особисте спілкування , управління і собою, і командою. 

Когнітивна гнучкість

Швидкість змін у світі вимагатиме швидкої реакції людини. Когнітивна гнучкість проявляється як здатність швидко «перемикатись», утримувати кілька думок одночасно, при цьому швидко відпускати і не «якоритись» на будь-чому як у бізнесі, так і в житті. Це однозначно збереже не лише здоров’я людині майбутнього , а й стане запорукою успіху в бізнесі. І цю здатність точно варто тренувати з дитинства.

Ось така собі "Таємна сила 5К", що стане запорукою внутрішньої сили особистості наших дітей та їх інструментом успіху в майбутньому.

Автор: Маріанна Луцив, директор MiniBoss Київ 1 

Детальніше 

MiniBoss Business School International

Літні табори MINIBOSS 2019

MINIBOSS GLOBAL

Інтернет-магазин MINIBOSS

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ
СПИТАЙТЕ НАС ПРО МАЙСТЕР-франшизи (право ексклюзивного володіння франшизою в вашій країні, регіоні, місті, районі)