пʼятницю, 1 травня 2020 р.

Роман Хміль: Підприємця криза мотивує сама по собі, адже це люди, які ризикують кожен день і люблять адреналін




Роман Хміль, співзасновник та СЕО Creative Quarter, підприємець в сфері ІТ-технологій – справжній бізнес-янгол, бо саме на території Креативного Кварталу відбуваються субботні заняття у наших галасливих miniboss’ів.

MiniBoss Business School Kiev-1, як і більшість навчальних закладів, перешли на онлайн заняття. Але наші юні підприємці вже не дочекаються повернення в креативний простір та сумують за настольним футболом і какао з маршмелоу під час перерви.

У Романа є власні критерії оцінки, за якими він і буде оцінювати презентації проектів. Поради щодо успішного старту проекту, яку проекти будуть затребувані зараз та що допомогає Роману залишатися в ресурсному стані – читайте в цьому інтерв’ю.

Романе, що змінилося у Вашій бізнес-діяльності під час карантину? Як оптимизували процеси та адаптувались до нових умов?

Більшість клієнтів зупинили плани розвитку і чекають на можливість відновити бізнес, тому ми завмерли разом з ними. При цьому ми не гаємо час, який з'явився, а займаємось проектуванням нових коворкінгів, автоматизацією бізнес процесів, що буде фундаментом для подальшого стрімкого росту, коли бізнес відновиться. Також диверсифікуємо наш бізнес, активно розвиваючи послуги, які можуть надаватись онлайн/віддалено.

На Вашу думку, які проекти / види бізнесів на Форумі стартапів будуть особливо актуальні і затребувані в даний час?

В час кризи потенційні інвестори стають більш прагматичними і більше звертають увагу на здатність проекту швидко вийти на самоокупність, нагальність тих потреб на ринку, які задовольняє даний проект. Оскільки вірус паралізував реальне життя, більш привабливими стали онлайн проекти, які не потребують фізичної взаємодії з клієнтом.

За якими критеріями будете оцінювати проекти юних підприємців?

Цього року приймаю участь вперше. Основними критеріями оцінки стартапу для мене є іноваційність ідеї та якісно зроблена "домашня робота" (аналізу ринку, стратегія розвитку тощо).

Як успішно запустити стартап в нових реаліях? На що варто звернути увагу miniboss’ам в першу чергу?

Нові реалії (криза) стаються кожні 5-10 років. Криза завжди є часом можливості для виникнення та просування нових ідей та продуктів на ринок. Потрібно бути максимально прагматичним – зрозуміти за що в такий скрутний час потенційні клієнти готові платити, що саме їм дуже болить/потрібно. І знайти реалістичне рішення такої проблеми, яке можна швидко вивести на ринок.

Що допомагає Вам залишатися в ресурсному стані? Ваші три "дієвих" лайфхаки.

Підприємця криза мотивує сама по собі, адже це люди, які ризикують кожен день і люблять адреналін. Тому в кризу і шторм їм жити навіть цікавіше. При цьому дуже важливо:

1) залишаючись оптимістом, підготуватись до найгірших сценаріїв;

2) заспокоювати та мотивувати свою команду/підлеглих, адже вони навпаки дуже нервують від ризиків та непевності в такі часи;

3) шукати можливості зробити ривок та обійти конкурентів, адже в спокійну погоду відірватись від них набагато важче.

Романе, дякуємо за інтерв’ю.
До зустрічі на Форумі стартапів 2 травня!

MiniBoss Business School International

Літні табори MINIBOSS 2019

MINIBOSS GLOBAL

Інтернет-магазин MINIBOSS

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL В РОСІЇ
СПИТАЙТЕ НАС ПРО МАЙСТЕР-франшизи (право ексклюзивного володіння франшизою в вашій країні, регіоні, місті, районі)